Valerius De Saedeleer

(1867-1941)

Groene heuvels (Landschap te Wales)

1918
Olieverf op doek
26 x 64 cm (10 ¹/₄ x 25 ¹/₄ inches)
Getekend rechtsonder: Valerius de Saedeleer

Getekend rechtsonder: Valerius de Saedeleer

CONTACTEER ONS
Literatuur
- Bourdeaudhui, J., Valerius de Saedeleer... Achterna (Maarkedal: Heemkundige Kring Businarias, 2014), 164, cat.no. 9.77 (ill.).
- Boyens, P., Valerius de Saedeleer. De tuin der afwezigen, tent.cat. (Deinze: MuDeL, 2006), 99, 188, cat.no. 60 (ill.).
TENTOONSTELLINGEN
- Deinze, MuDeL, Valerius de Saedeleer. De tuin der afwezigen, 23.09-26.11.2006, cat.no. 60.
Description
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef het gezin van Valerius de Saedeleer in het dorpje Rhyd-y-felin in Wales. Zoals Gustave van de Woestyne en George Minne, die beiden niet ver af woonden, werd ook De Saedeleer gesteund door de gezusters Davies, die een belangrijke rol speelden in de culturele ontplooiing van Wales. Zij stelden hem het huis Ty’n-Lôn ter beschikking. In april 1915 schreef De Saedeleer aan een vriend: ‘Ik ben hier goed aan het werk, omringd door mijne familie in een prachtige streek en een schoon huys, verre van het schoon Vlaanderen en den afgrijselijken oorlog.’ De Saedeleer verbleef tot 1921 in Wales.

Hoewel doorgaans wordt gezegd dat De Saedeleers Welshe jaren een teruggang vormden in zijn werk, bekleden ze toch een belangrijke plaats in zijn oeuvre. Dat hij reeds vroeg in zijn ballingschap ‘goed aan het werk’ was, blijkt uit dit schilderij 'Groene heuvels' in Wales. Het liggende panorama van zijn landschappen van Sint-Martens-Latem en Tiegem ruimde plaats voor wijdse vergezichten met een bijna surreëel karakter. De Saedeleer bracht de verf dermate mager op dat de structuur van het onderliggende doek aan de compositie een apart karakter verleent, aan de weide in de voorgrond bijvoorbeeld, maar evengoed aan het panoramische perspectief. De weiden op het middenplan domineren de compositie. De omliggende geboomte op het voorplan zijn verzonken in het landschap en worden één met de overweldigende natuur. Groene heuvels is een ode aan ‘de prachtige streek’ waarvan sprake in de brief, een intimistisch portret van de regio die hem tijdens de oorlogsjaren onderdak bood.
Dit vind je misschien ook leuk

Groene heuvels (Landschap te Wales)