De galerie is open elke zaterdag en zondag, 14-18 uur en op afspraak

De galerie is open elke zaterdag en zondag, 14-18 uur en op afspraak

Albijn Van den Abeele

(1835 - 1918)

Onder beuken en sparren

1897
Olieverf op doek
81 x 69 cm (31 ⁷/₈ x 27 ¹/₈ inches)
Gesigneerd rechtsonder: albijn van den abeele
- Verzameling dr. Louis Remouchamps (1897-1973), Gent
Het schilderij "Onder Beuken en Sparren" uit 1897 van de Vlaamse schilder Albijn Van den Abeele is een werk dat zijn liefde voor de natuur en zijn sterke band met de Leiestreek weerspiegelt. Van den Abeele (1835–1918) was een autodidactische kunstenaar die vooral bekend staat als lid van de Latemse School, een groep kunstenaars die zich in Sint-Martens-Latem had gevestigd, waar ook prominenten als George Minne en Emile Claus deel van uitmaakten. Van den Abeele’s werk wordt vaak geassocieerd met het symbolisme en het impressionisme. 
 
"Onder Beuken en Sparren" toont een boslandschap met statige beuken en sparren, typerend voor de natuurlijke omgeving van de Leiestreek. De compositie straalt een serene en ingetogen sfeer uit, waarin de bomen centraal staan als bijna monumentale figuren. Het gebruik van licht en schaduw is subtiel, wat een gevoel van rust en verstilling oproept. Van den Abeele’s nauwkeurige observatie van de natuur komt tot uiting in de gedetailleerde weergave van de bomen en het gebladerte, terwijl de zachte kleuren een bijna dromerige sfeer oproepen.
 
Albijn Van den Abeele’s schilderstijl in dit werk vertoont invloeden van het impressionisme, met een aandacht voor lichtval en atmosferische effecten, maar ook symbolistische elementen zijn te herkennen in de manier waarop de natuur een bijna spirituele betekenis krijgt. De bossen rond Sint-Martens-Latem waren een belangrijke inspiratiebron voor Van den Abeele en andere Latemse kunstenaars zoals Valerius De Saedeleer en George Minne. In hun werk zien we vaak verstilde landschappen die het spirituele karakter van de natuur benadrukken. De bomen in "Onder Beuken en Sparren" kunnen symbool staan voor een verbondenheid met het land en een tijdloos gevoel van rust en introspectie. De bomen lijken niet alleen natuurobjecten, maar ook symbool te staan voor de kracht en tijdloosheid van de natuur. Dit sluit aan bij de symbolistische stroming waarin de natuur vaak werd gebruikt om diepere emoties en filosofische ideeën uit te drukken.
 
Hoewel Van den Abeele niet zo bekend is als sommige van zijn tijdgenoten, was hij een belangrijke figuur in de vroege Latemse School. "Onder Beuken en Sparren" is een goed voorbeeld van zijn vermogen om de sfeer van zijn directe omgeving vast te leggen en weerspiegelt de stille, bijna mystieke relatie tussen de mens en de natuur die kenmerkend was voor veel kunstenaars in Sint-Martens-Latem. Zijn werk toonde vaak de eenvoud en rust van het landelijke leven, en zijn liefde voor het landschap was diep geworteld in zijn leven in de Leiestreek.

Met "Onder Beuken en Sparren" toont Van den Abeele zijn vaardigheid om de schoonheid en spirituele kracht van de natuur te vangen in een verfijnde, intieme stijl.
- 1897, Gent, Kunstverbond der Vlaanderen, 10-24-2 oktober, cat.no. ?
- 1924, Sint-Martens-Latem, Laathemsche Kunstenaarskolonie, 24 augustus-7 september, cat.no. 14
- 1968, Sint-Martens-Latem, Albijn Van den Abeele 1835-1918, cat.no. 18
- Chabot, G., Albijn Van den Abeele 1835-1918, tent.cat. (Sint-Martens-Latem: Latemse Kunstkring, 1968), 16, cat.no. 8 (ill.).
- Devoghelaere, H., Albijn Van den Abeele (Gent: KUNST, 1935), p. 39, no. 44.
- De Ridder, A., Laethem-Saint-Martin. Colonie d'artistes (Bruxelles: Editions lumières, 1946), p. 152-153 (ill.).
- Van den Abeele, R., Albijn Van den Abeele. De stamvader van de Lateme kunstenaars (Gent: Snoeck Ducaju & Zoon / Gemeentekrediet, 1993), p. 179, 207, cat.no. 92 (ill.).

Dit vindt u misschien ook leuk